Buscar

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Μαρτιου

ΜΑΡΤΙΟΣ «Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια» Η σοφή αυτή κουβέντα που λέγεται στο Βάβδο, το όμορφο χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, δείχνει ότι ο μήνας Μάρτιος είναι σημείο... Περισσότερα »

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Χρήση οξαλικού οξέως

gr. OO   X   καθαρότητα λίτρα                        ... Περισσότερα »

Ηλίανθος (Helianthus annuus)

Καλλιεργούμενο φυτό που η έκτασή του επηρεάζεται πολύ από τις τιμές των σπόρων του ή των ανταγωνίσιμων καλλιεργειών. Η παραδοσιακή για τη χώρα μας περιοχή καλλιέργειάς... Περισσότερα »

Μουσμουλιά (Mespilus japonica)

Καρποφόρο δέντρο που χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό. Έχει μεγάλα λογχοειδή και δερματώδη φύλλα γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω, ενώ οι βαθιές... Περισσότερα »

Καστανιά (Castanea sativa)

Η καστανιά εκτιμάται από τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα τους παραγωγούς πευκόμελου, ως ένα από τα 4-5 σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Αιτία το δυνάμωμα των μελισσιών (η... Περισσότερα »

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Γλυκάνισος (Pimpinela anisum)

Η προτίμηση στα κίτρινα λουλούδια του γλυκάνισου από τις μέλισσες είναι εμφανής. Η γύρη αλλά κυρίως το νέκταρ είναι που προσελκύουν χιλιάδες μέλισσες στις φυτείες γλυκάνισου... Περισσότερα »

Δενδρώδες ρείκι (Erica arborea L.)

Το ανοιξιάτικο ρείκι παρουσιάζει πλούσια νεκταροέκκριση, ικανοποιητική σταθερότητα από χρονιά σε χρονιά, έχει μεγάλη διάρκεια άνθισης και αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.... Περισσότερα »

Χαρουπιά (Ceratonia siliqua L.)

Η χαρουπιά είναι φυτό μεγάλης χρησιμότητας για τη μελισσοκομία, μιας και είναι αυτοφυής ή και εμβολιασμένη. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που τα άνθη της ήμερης χαρουπιάς δίνουν... Περισσότερα »

Bερικοκιά (Prunus armeniaca)

Η καλλιέργεια σε οργανωμένους οπωρώνες μείωσε το ενδιαφέρον για μελισσοκομική εκμετάλλευση εξαιτίας της υπερβολικής και πολλές φορές άκαιρης χρήσης εντομοκτόνων. Παρ όλα... Περισσότερα »

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Στη χώρα μας βρίσκεται σαν αυτοφυές σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και στην Ζάκυνθο και Κρήτη, σαν καλλωπιστικό στις αυλές και στους κήπους σ’όλη την Ελλάδα και σαν καλλιεργούμενο... Περισσότερα »

Πυράκανθος. (Pyracantha coccinea)

Πυράκανθος ονομάζεται ένα γένος φυτών, συνήθως ακανθωδών αειθαλών θάμνων, που ανήκουν στη οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), ενδημικό φυτό της Ασίας και της νοτιοανατολικής... Περισσότερα »

Ανεμώνη (Αnemone sp.)

Ανθίζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο και δίνει άφθονη γύρη. Οι πανέμορφες ανεμώνες πολλές φορές αναφέρονται και ως ‘αγριοπαπαρούνες’. Βροχερός και ήπιος χειμώνας ευνοεί... Περισσότερα »

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Ανθίζει σε χέρσες, ξηρές, πετρώδεις θέσεις. Η αξία του φασκόμηλου για τη μελισσοκομία είναι μεγάλη όπως και η εκτίμηση των μελισσοκόμων όλης της νησιωτικής Ελλάδας για το... Περισσότερα »

Αγριολεβάντα (Lavandula stoechas)

Αυτοφυές αρωματικό φυτό που βρίσκεται σ’αρκετές περιοχές της χώρας μας όπως Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια, Κω και σ’άλλα νησιά. Μεγάλη παρουσία έχει στη Λέσβο... Περισσότερα »

Αγριοσουσαμιά (Heliotropium europeum)

Ποώδες ετήσιο φυτό με άσπρα ευωδιαστά λουλουδάκια που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά. Η ταξιανθία θυμίζει το λουλούδι της σουσαμιάς, ανθίζει τον Ιούλιο σταδιακά,... Περισσότερα »

Καβαλαριά – Αγριόβικος (Vicia sp.)

Εξόχως μελιγόνο αυτοφυές ζιζάνιο των καλλιεργειών. Την άνοιξη κυριαρχεί στην αυτοφυή βλάστηση ακαλλιέργητων εκτάσεων, στους φράκτες και τα σύνορα μεταξύ των καλλιεργειών. Αναρριχόμενο... Περισσότερα »

Ασφάκα (Phlomis fruticosa)

Εντυπωσιακά κίτρινα λουλούδια και ζωηρή βλάστηση χαρακτηρίζουν τον θάμνο αυτό που καλύπτει πολλές άγονες εκτάσεις της ΝΔ κυρίως Ελλάδος. (Βελαούρες είναι η επωνυμία τέτοιων... Περισσότερα »

Αγριορίγανη – Θυμαράκι – Τούφα (Thymus serpyllum)

Πολύ διαδεδομένο αυτοφυές φυτό, χαμηλή πόα, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 30-40 εκατοστά, με ευωδιαστά ασπρορόδινα λουλούδια και φύλλα-βλαστάρια με μεγάλη ποσότητα αιθέριου ελαίου,... Περισσότερα »

Ασφόδελος (Asphodelus microcarpus)

Ο ασφόδελος είναι ζιζάνιο των βοσκοτόπων , δυσκολοεξώντοτο, ακριβώς όμως γι’αυτόν τον λόγο πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό, συνυπολογιζόμενου του γεγονότος ότι προσφέρει μεγάλες... Περισσότερα »

Αρκουδόβατος (Smilax aspera)

Η εντυπωσιακή σε άρωμα ανθοφορία του αρκουδόβατου το Σεπτέμβριο, με τα μικρά ασπρορόδινα λουλούδια, αποζημιώνει για τις ενοχλήσεις που προκαλεί τον υπόλοιπο χρόνο. Ανθίζει... Περισσότερα »
 
μελισσα μελιτοφορος