Tο πεύκο αποτελεί αναμφισβήτητα το πολυτιμότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας
μας. Το πευκόμελο είναι η βάση της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, με ποσοστό
60% περίπου της συνολικής παραγωγής και είναι μέλι εξαιρετικής ποιότητας.
Το μελίτωμα στο πεύκο προέρχεται από το κοκκοειδές Marchalina hellenica
(εργάτης), που εγκαθίσταται κυρίως στις σχισμές του ξηρόφλοιου και περιβάλλεται
με μια κηρώδη άσπρη ουσία την χαρακτηριστική βαμβακάδα που εκκρίνει το ίδιο από
το δέρμα του. Οι μελιτώδεις εκκρίσεις αρχίζουν από τον Αύγουστο μέχρι την άνοιξη.
Οι περίοδοι εκκρίσεων από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι αυτές που
αξιοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πευκόμελου, ενώ την ψυχρή περίοδο του
έτους οι εκκρίσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες γιατί οι μέλισσες δεν πετούν για να
συλλέξουν το μελίτωμα. Και η ανοιξιάτικη όμως μελιτοέκκριση, είναι πολύ
σημαντική για την αποθήκευση τροφών
που συντελούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των μελισσοσμηνών. Πέρα από τη μεγάλη
παραγωγή που προσφέρει το πεύκο εμφανίζει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:
Μεγάλη σταθερότητα στη μελιτοέκκριση, μεγάλη μελισσοχωρητικότητα,
παρατεταμένη περίοδο εκμετάλλευσης, τα μελισσοσμήνη στα πευκοδάση είναι
εξασφαλισμένα από ψεκασμούς, δεν εμφανίζονται τα δυσάρεστα φαινόμενα της
λεηλασίας και της παραπλάνησης των μελισσών, εξασφαλίζονται τα μελίσσια από
μέλι σαν απόθεμα τροφών. Το πεύκο όμως παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα.
Το σπουδαιότερο είναι η κατακόρυφη πτώση της γέννας της βασίλισσας που έχει σαν
αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών μετά από
αρκετό χρόνο παραμονής στο πεύκο. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί δύο ανεπιθύμητες
καταστάσεις: τη μη πλήρη αξιοποίηση της μελιτοέκκρισης λόγω αδυνατίσματος των
μελισσιών και φυσικά απώλειας σημαντικών ποσοτήτων μελιού και απώλεια των
μελισσοσμηνών κατά την περίοδο του χειμώνα. Το μέλι από πεύκο δεν κρυσταλλώνει
και είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία , πρωτεΐνες, αμινοξέα και έχει λιγότερες
θερμίδες.
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου