Buscar

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ







Το να είσαι καλός γείτονας, όντως, δεν είναι πάντα εύκολο και ειδικά για έναν αστικό μελισσοκόμο που πολλές φορές είναι περιτριγυρισμένος από δεκάδες σπίτια. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και όπως είναι φυσικό αυτά είναι συνήθως παράπονα και οξυμένες συζητήσεις που άλλες φορές λύνονται και άλλες φορές μπορούν να καταλήξουν μέχρι και το δικαστήριο.




Ως μελισσοκόμοι πρέπει να έχουμε κατανόηση και να καταλάβουμε ότι οι γείτονες έχουν μία λογική ανησυχία. Ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους που πιθανόν να κεντρισθούν τα οποία έχουν δικαίωμα να παίζουν στην αυλή του σπιτιού τους.
            Έχοντας ποτίστρα στο μελισσοκομείο μας μπορεί να πείσουμε τον γείτονα ότι οι μέλισσες μας έχουν το δικό τους νερό και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλες πηγές νερού.    Όταν έλθει η ώρα του τρύγου του μελιού προσκαλούμε τους γείτονες να δουν τη διαδικασία αυτή. Ακόμη προσφέροντας ένα βάζο μελιού αλλάζει τη νοοτροπία τους. Οι μέλισσες από πολλούς θεωρούνται εχθροί, ενώ από άλλους ωφέλιμες που βοηθούν το περιβάλλον. Οι μέλισσες από την φύση τους δεν μπορούν να εγκλωβισθούν σε κάποιο χώρο.       Είναι πολύ σημαντικό ο μελισσοκόμος να γνωρίζει καλά τους διάφορους κανονισμούς και νόμους που υπάρχουν για την τοποθέτηση μελισσιών σε κατοικημένη περιοχή.
            Πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κάθε παράπονο ή ακόμη και μήνυση που θα του υποβάλει ο γείτονας. Όταν όμως έχει να αντιμετωπίσει  ένα πρόβλημα με κάποιον γείτονα τότε καλά είναι να ζητήσει βοήθεια είτε από άλλους γείτονες για να πούνε ένα καλό λόγο είτε από το μελισσοκομικό συνεταιρισμό ή σύλλογο όπου ανήκει. Εάν ορισθεί μια δίκη τότε πρέπει να καλέσει όσους πιο πολλούς μάρτυρες υπεράσπισης γίνεται και να πάρει κάποια γραπτή γνωμάτευση επί του θέματος από ειδικούς στη μελισσοκομία (πανεπιστήμιο, ΕΘΙΑΓΕ κτλ.).
                        Σε μία δίκη ο ίδιος ο μελισσοκόμος πρέπει να υπερασπισθεί τον εαυτό του εξηγώντας με λίγα λόγια, τα πιο σημαντικά σημεία, γιατί δηλαδή διατηρεί μελίσσια γύρω στην αυλή του και ότι οι σφήκες που υπάρχουν γύρω είναι πιο επικίνδυνες απ’ ότι οι μέλισσες. Ακόμη και αν απομακρύνει τα μελίσσια του, πάλι θα υπάρχουν μέλισσες από τη γύρω περιοχή.
            Οι μέλισσες και οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί γείτονες όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικές αυλές βέβαια δεν είναι τόσο κατάλληλες για μελισσοκομεία όσο θα έπρεπε και μερικοί γείτονες δεν είναι τόσο συνεργάσιμοι με όποια στοιχεία και εάν παρουσιάσει ο μελισσοκόμος.
            Τέλος υπάρχουν γείτονες οι οποίοι ότι και να κάνεις πάλι θα γκρινιάζουν και ίσως χρειασθεί να γίνει ένας συμβιβασμός για να απομακρύνετε τα πιο πολλά μελίσσια. Στην χειρότερη περίπτωση είναι καλύτερα να αλλάξετε θέση στο μελισσοκομείο σας παρά να κάνετε ένα γείτονα εχθρό.   Ο πίνακας 1 δίνει συμβουλές προς το μελισσοκόμο για το πώς να αποτρέψει παράπονα και  να βελτιώσει τη σχέση του με τους γείτονες.


Πίνακας 1. Οδηγίες  καλής συμπεριφοράς του μελισσοκόμου και κατάλληλων χειρισμών των μελισσιών του.

1. Να τοποθετείτε τα μελίσσια σε σημεία που να μη φαίνονται καθόλου ή όσο το δυνατόν λιγότερο.
2. Να περιφράσσετε το μελισσοκομείο με φυσικούς φράκτες ώστε να το απομονώνεται οπτικά. .
3. Να μην τοποθετείτε τις κυψέλες σε σημεία όπου η πορεία πτήσης των μελισσών περνάει μπροστά από σπίτια ή δημόσιους χώρους.
4. Να διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα μελίσσια επιλέγοντας κατάλληλες βασίλισσες. 
5. Να επιλέγετε την πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας για επιθεώρηση (με ήλιο, χωρίς αέρα και βροχή) ώστε τα μελίσσια να μη γίνονται επιθετικά.
6. Να λαμβάνετε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή λεηλασίας ώστε να μη προκαλείται αναστάτωση στο μελισσοκομείο.
7. Να δίδετε ιδιαίτερη προσοχή στα μηχανήματα  που προκαλούν θόρυβο όπως χορτοκοπτικά,  αλυσοπρίονα κλπ. Πριν χρησιμοποιηθούν τα μηχανήματα, τα μελίσσια να καπνίζονται καλά.
8. Να παρέχετε συνεχώς νερό στα μελίσσια, με ποτίστρες τοποθετημένες σε κατάλληλο σημείο του μελισσοκομείου.
9. Να γίνεται η σωστή πρόληψη σμηνουργίας.
10. Να διατηρείτε όσο το δυνατόν λιγότερα μελίσσια στο μελισσοκομείο σας.
11. Να μη διατηρείτε πολυώροφα  μελίσσια. τα οποία προκαλούν στα μάτια των γειτόνων.
12.  Να κάνετε τον τρύγο του μελιού προσεκτικά ώστε να μην προκαλείτε παραπλάνηση ή λεηλασία στις μέλισσες.
13 Να προσφέρετε πάντοτε  μέλι στους γείτονες, ώστε να τους έχετε με το μέρος σας.
14. Να γνωρίζετε καλά τη βιολογία και τους χειρισμούς των μελισσιών.
15. Να συμμετέχετε ενεργά στους τοπικούς μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους.
16. Να ενημερώνετε το μελισσοκομικό σας βιβλιάριο και να έχετε κάνει τη σήμανση των κυψελών σας με πυροσφραγίδα.



































Πασχάλης Χαριζάνης
                                                                               Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

 
μελισσα μελιτοφορος